BELGEP Nedir?

Belediye Hizmetleri Geliştirme Projesi (BELGEP) Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı-II (FRIT-II) finansmanı ile hayata geçiyor. İLBANK’ın gerçekleştirdiği Proje, Dünya Bankası aracılığıyla yürütülüyor.
Geçici Koruma Altındaki toplulukların yoğun olarak bulunduğu şehirlerde belediye hizmetlerine yönelik artan bir ihtiyaç söz konusu. Bu da hem ev sahibi toplulukların hem de geçici koruma altında olanların hizmetlerden yararlanmasında sorunlara yol açabiliyor. BELGEP, şehirlerdeki mevcut altyapıların güçlendirilmesi ve böylece belediyelerin üzerindeki yükün azaltılmasını hedefliyor. Proje ile sağlanan hizmetlerle toplumsal refaha katkıda bulunmak da amaçlanıyor.

Proje aşağıdaki belediye ve kurumlar tarafından yapılacak çevresel altyapı yatırımları, su temini yatırımları, katı atık yatırımları için öncelikli yatırım planlarının hazırlaması ve uygulamasını kapsıyor:

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ)

Elbistan Belediyesi

Adana Büyükşehir Belediyesi
Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Kozan Belediyesi
İmamoğlu Belediyesi

Konya Büyükşehir Belediyesi
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Akşehir Belediyesi
Çumra Belediyesi
Ilgın Belediyesi

Osmaniye Belediyesi

Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ)

Paydaşlar

İlbank, projenin İDARE’si olarak projenin uygulanmasından ve yürütülmesinden sorumludur. Projenin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla belediyeler ve diğer paydaşlarla koordinasyonu sağlar, projenin iletişim ve görünürlük faaliyetlerinin uygun bir şekilde planlanması ve uygulanması konusunda ana rolü oynar.

Dünya Bankası, projenin finansmanını sağlayan yürütücü olarak projenin uygulanmasında önemli rol sahibidir.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye Delegasyonu, projenin diğer önemli paydaşıdır. Proje, AB politikaları ve FRIT-II ile uyumlu bir şekilde yürütülür.